Εξετάσεις και στην Οικολογική Οδήγηση (???)

Κάποτε ήταν θα λέγαμε πιο εύκολο – διαδικαστικά – να αποκτήσει κάποιος ένα δίπλωμα οδήγησης.  Όταν κάποιος έφτανε στην επιτρεπτή ηλικία, γραφόταν σε μια σχολή οδηγών που θεωρούσε κατάλληλη για εκείνον, έκανε την πρακτική του εξάσκηση, εξεταζόταν στην θεωρία και στην πράξη και το δίπλωμά του ήταν στο τσεπάκι του.  Με την πάροδο των χρόνων, και όπως όλες οι διαδικασίες έχει αλλάξει και εκείνη της απόκτησης διπλώματος… αν το εξετάσουμε εις βάθος θα δούμε πως η μόνη σταθερή είναι το γεγονός ότι, η διαδικασία θα πρέπει να γίνει μέσω μιας Σχολής Οδηγών.  Η γραφειοκρατία αυξήθηκε, οι κανόνες οδικής συμπεριφοράς επίσης… μα το ίδιο και ο ανταγωνισμός (όσον αφορά την επιλογή κάποιας σχολής).

Σήμερα και με την είσοδό μας στην Ευρωπαϊκή ένωση, ήρθε και κάτι καινούριο για τις σχολές οδηγών, αλλά και για τους υποψηφίους οδηγούς….  Οικολογική Οδήγηση!!(?), έτσι το λένε…
Οι Νικολάκηδες* σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, θα χρειάζεται σύντομα να δίνουν και εξετάσεις, που θα επιβεβαιώνουν την ικανότητά τους όχι μόνο να οδηγούν σωστά και με ασφάλεια, αλλά και οικολογικά!!!  Αυτό σημαίνει πως, οι υποψήφιοι οδηγοί, θα πρέπει να μάθουν να οδηγούν, έτσι ώστε να εξοικονομούν καύσιμα, μειώνοντας την κατανάλωσή τους, μια πρακτική, που θα είναι, λέει, ευεργετική τόσο για το περιβάλλον, όσο και για την τσέπη τους.

Οι σχολές οδηγών καλούνται λοιπόν να διδάξουν στους υποψηφίους οδηγούς, όχι μόνο πώς να βάλουν μπροστά την μηχανή του αυτοκινήτου – υπάρχουν και τέτοιες περιπτώσεις υποψηφίων -, όχι μόνο πώς να οδηγούν σωστά και με ασφάλεια στους δρόμους, κάτι που στο ξεκίνημα τουλάχιστον φαντάζει πολύ δύσκολο (να μπορείς να έχεις μάτια παντού και ταυτόχρονα να κανονίζεις με δύο πόδια τρία πετάλια και με δύο χέρια το τιμόνι και τις ταχύτητες μαζί με το φλάς, για να μην αναφέρουμε τα υπόλοιπα εξαρτήματα, που λειτουργούν σε ένα απλό, όχι αυτόματο, αυτοκίνητο - αυτό είναι το σύνηθες αυτοκίνητο της Ελλάδας-), θα πρέπει τώρα να μάθουν να οδηγούν και οικολογικά…  Εύκολο!  Οι εκπαιδευτές των Σχολών Οδηγών χρειάστηκαν μόνο κάμποσα χρόνια εμπειρίας και τρία – τέσσερα διπλώματα για να το κατορθώσουν...

Δεν είναι βέβαιο εάν οι άμοιροι εκπαιδευτές των Σχολών Οδηγών θα καταφέρουν να μεταδώσουν τις γνώσεις εμπειρίας ετών στους δρόμους σε κάποιον άπειρο υποψήφιο οδηγό … παρόλα αυτά εμείς σας παραθέτουμε κάποια μικρά τιπς, έτσι για να γνωρίζετε γενικότερα τι σας περιμένει με τις εξετάσεις οικολογικής οδήγησης:

Οδηγείτε με σταθερή ταχύτητα, δεν σταματάμε και δεν ξεκινάμε απότομα. (Δεν πειράζει αν είστε αρχάριος και δεν μπορείτε να το κανονίσετε, ειδικά την ημέρα των εξετάσεών σας.. πρέπει να το κάνετε!!!)
Ελέγχετε την πίεση στα λάστιχα.  Η υπο-πίεσή τους αυξάνει την κατανάλωση καυσίμων. (Πριν ξεκινήσει η πρακτική εξέταση, και αφού ως ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ οδηγός γνωρίζετε τα πάντα, ελέγξτε και την πίεση στα λάστιχά σας).

Χρησιμοποιείτε με μέτρο τον κλιματισμό, ειδικά στην πόλη. (Εάν είστε στην Αθήνα με καύσωνα, εντάξει ανάψτε το..).

Προτιμάτε να έχετε κλειστά τα παράθυρά σας σε υψηλές ταχύτητες.. αυτό μειώνει την κατανάλωση καυσίμων. (Εάν πάλι ζεσταίνεστε, δεν πειράζει, απλά ρίξτε μια ματιά στο προηγούμενο τιπ)
Οδηγείτε με το όχημα ελαφρό.  Το περίσσιο βάρος αυξάνει την κατανάλωση καυσίμων (Ε, την ημέρα των εξετάσεων να μην πάρετε μαζί και την οικογένειά σας… πηγαίνετε μόνος σας… ο εκπαιδευτής είναι οκ.. αρκεί να είναι αδύνατος/η).

Περιορίστε την χρήση ηλεκτρονικών συσκευών.  (Κανονίστε να έχετε φορτίσει το κινητό σας πριν την ημέρα των εξετάσεών σας…).

Ως υποψήφιοι οδηγοί θα εξετάζεστε πρακτικώς και στην οικολογική Οδήγηση λοιπόν, που ναι, ευεργετική για το περιβάλλον θα είναι, ευεργετική για ποιανού την τσέπη δεν μπορούμε να πούμε με σαφήνεια… τουλάχιστον όσον αφορά την διαδικασία των εξετάσεων ενός υποψηφίου οδηγού.

Καλή Επιτυχία σε όλους!!

*Νικολάκηδες = Νέοι Οδηγοί (χαριτωμένη παρομοίωση, από το γράμμα Ν, που πρέπει να βρίσκεται στο πίσω παράθυρο του οχήματος των νέων οδηγών.)